|
Stopień 6. kyu można uzyskać po zaliczeniu egzaminu. Wymagane jest spełnienie jedynie wymagań technicznych. Stopień ten oznaczany jest pasem koloru białego, zatem po zaliczeniu egzaminu nie następuje zmiana koloru pasa.
Wymagania techniczne:
- Umiejętność prawidłowego ubrania judogi, zawiązania pasa oraz składania judogi - należy zwrócić uwagę, aby bluza z judogi była ubrana w taki sposób, aby jej lewa połowa nachodziła na wierzch prawej połowy; pas powinien być tak zawiązany, aby obie jego warstwy były spięte poziomym węzłem (żadna z końcówek pasa nie może wystawać do góry); judogi składamy w kostkę i przewiązujemy pasem.
- tori, uke - "tori" to osoba wykonująca technikę, "uke" to jej partner
- rei ho - ukłony: w pozycji stojącej (tachi-rei) oraz siedzącej (za-rei)
- shizen tai - naturalna postawa ciała: równoległa, prawa oraz lewa
- shin tai: tsugi ashi, ayumi ashi - kroki: dostawny, przestawny
- kumi kata - uchwyt za judogi
- happo no kuzushi - osiem kierunków wychylenia partnera
- ukemi - pady
zenpo kaiten ukemi - pad do przodu z przewrotem
katame waza - techniki obezwładnień
- osae komi waza - techniki trzymań
- hon kesa gatame - podstawowe trzymanie skośne (siad przy boku, ręka pod głową, nogi w formie biegu)
- kami shiho gatame - trzymanie "cztery strony świata" od głowy (kolana przy głowie, ręce przechodzą pod barkami i trzymają za pas)
- yoko shiho gatame - trzymanie "cztery strony świata" od boku (jedna ręka pod kolanem i trzyma za pas, druga pod głową)
- tate shiho gatame - trzymanie "cztery strony świata" od nóg (klęk nad uke, ręka pod głową, nogi zaplecione o nogi uke)
|
|